Tijdens de coronacrisis was er voor veel ondernemers en consumenten behoefte aan duidelijkheid. Wanneer we net gewend waren aan de ene maatregel, werd de volgende alweer ingevoerd. Eén van de maatregelen waar veel ondernemers moeite mee bleken te hebben, was het voeren van een duidelijk en eenvoudig deurbeleid.
Door gebruik te maken van het bekende stoplicht-principe bood Doorcy tijdens de coronacrisis aan veel mensen duidelijkheid. Op plekken waar slechts een beperkt aantal personen toegelaten mocht worden (denk daarbij aan winkels, horeca en andere openbare gebouwen) was Doorcy de meest efficiënte manier om mensen op afstand en op locatie te informeren over de drukte. Met het verdwijnen van de corona-maatregelen, verdween ook de vraag naar het Doorcy stoplicht. Een aantal maanden werd er niets met de ontwikkelde techniek gedaan. Totdat Joep van Liempd per toeval in gesprek raakte met Jeroen de Laat over de behoefte aan een allround online beheersmethode voor openbare gebouwen zoals sportscholen en zwembaden.
Vraag vanuit sporthallen
Jeroen de Laat (voormalig algemeen directeur Qluz) kreeg vanuit gemeentes regelmatig de vraag of er oplossingen waren voor grote, publiekelijk toegankelijke gebouwen zoals sporthallen. De beheerders van sporthallen hebben te maken met verschillende groepen en reserveringen, die allemaal hun eigen wensen hebben. Waar de ene groep kan vragen om twee kleedkamers, een uur verlichting en een verwarmde hal, heeft een andere groep weer hele andere behoeften. Dit moet duidelijker, veiliger en energiezuiniger kunnen. Er was alleen nog geen techniek voorhanden die al deze besturingen kon samenvoegen in een duidelijk overzicht.
Nieuw concept
Toen Jeroen deze problemen voorlegde aan Joep van Liempd (eigenaar van Streamlined, het bedrijf dat de infrastructuur en software van het Doorcy stoplicht ontwikkelde) zijn ze samen de basistechniek van Doorcy verder gaan uitdenken en om gaan vormen tot een nieuw concept. Het bestaande stoplicht en de app werden uitgebreid tot een platform waarmee alarmen, deuren, verlichting en verwarming vanuit één plek aangestuurd kunnen worden.
Schakelen vanaf één plek
Tot nu toe was er nog geen tool waarmee al deze verschillende componenten vanuit een centrale plek geschakeld kunnen worden. Sporthal de Streepen in Sint-Oedenrode is één van de eerste plekken die Doorcy in gebruik gaat nemen.
Start pilot
De eerste versie van de nieuwe Doorcy is inmiddels werkzaam in sporthal de Streepen van de gemeente Meierijstad met zestien scenes. Samen met de gemeente en beheerders werkt Doorcy eraan om de techniek te finetunen. Tijdens deze intensieve pilot zal de techniek dan ook continu verbeterd worden en zullen de functies uitgebreid worden.